Abrechnung über die Bankettkosten

Verzeichnuß, was uff die gmeine malzyt sampt dem gevolgeten abentrunck,
so MGH uff dem rathus gehallten uff dem
Walliser pundtschwuor uff zinstag nach quasi-
modo anno 1578, mitt spys und tranck und 

  • Erstlich umb rotten welschen wyn von Catinara, 169½ maß, jede maß umb 6 ß, thuot 33 gl 36 ß
  • Meer umb wyssen elsaesser wyn, 654 maß, jede maß umb 6 ß 8 h, thut 108 gl 32 ß
  • Umb wyßbrott zuo dem maal 5 gl 25 ß
  • Item ein gantz gambs thier, ward MGH uß dem Entlibuoch bracht und gschenckt
  • Item umb rindfleisch, grπns, zu den pasteten und ze sieden 7 gl 37 ß
  • Item umb 38 lb tigens oder dürrs fleisch zu sieden, 1 lb umb 3 ß 2 gl 34 ß
  • Item umb kalbfleisch zu den pasteten und zu sieden, sampt 13 stucken zum voressen 12 gl 4 ß
  • Item umb mäl, suren wyn und essig zuo den pasteten gebrucht 2 gl 30 ß
  • Item umb tigen würst, xxx, zu sieden 30 gl
  • Item umb 17 dürr rinder zungen, zuo sieden 3 gl 16 ß 
    • Item umb xxx hennen, zuo sieden  6 gl  38 ß
    • Item umb 4 indianische huenner  11 gl
    • Item umb 2 hasen   19 ß
    • Item umb 55 hanen  7 gl  12 ß
    • Item umb 45 capunen  20 gl  26 ß
    • Item umb 7 lammer   13 gl  34 ß
    • Item umb 27 tuben   1 gl  39 ß
    • Item umb 4 küngeli  1 gl   5 ß
    • Item umb 1 guogelhanen   30 ß
    • Item umb 5 stein- und haselhuenner   1 gl    7 ß
    • Item umb 12 spanfärlin  10 gl  24 ß
    • Item umb speck zu spicken   9 gl  12 ß
    • Item umb 8 gitzi  4 gl  32 ß

     

    • Item umb eyer zuo den füllinen  10 ß
    • Item umb visch, fornen und balhen zuo den kallt wurtzen zum mittelessen  13 gl  6 ß
    • Item umb 1300 kreps  13 gl  6 ß
    • Item umb 3 schwytzer und ein urssner käs 7 gl  6 ß
    • Item umb 1400 hyppen kuechli zum käs   5 gl  32 ß    4 h
    • Item umb senff  1 gl  20 ß
    • Item so hatt man citronen, pomerantzen, capres und oliven von Zürich und Basell beschickt, kostend 8 gl 8 h, und den lon davon ze reichen 4 gl 19 ß, thuot   12 gl  19 ß  8 h
    • Item umb öl zuo den capres  30 ß
    • Item umb öpfell zuo dem käs  30 ß
    • Item umb 16 marzipan zum abent trunck 17 gl
    • Item umb simel ring zum abent trunck   1 gl  38 ß

     

    • Item umb krapffen und kπchli zum abent trunck 9 gl 4 ß
    • Item umb zucker, rosinli, mandell und gwürtz zuo den pasteten und sonst zum mal und abent trunck 25 gl 2 ß 4 h
    • Item so thuot der umbkosten, so man ußgeben zeerung und lon denen, so das gfügel und anders hin und wider ab der landschafft gereicht und bestellt, ouch denen, so die spysen zuogerüst, gekochet und sonst mitt diser sach arbeitt ghan, darzuogerechnet Caspar Rotters, so kuchimeister gsin, und der frowen uff dem rathuß, Elßbeth Spenglerin, so die krapffen und kπchli gebachen, ouch sonst ettlichs gekochet und arbeitt ghan, belonung und trinckgellt, thuot alles 55 gl 39 ß

     

    • Summa summarum, was mitt disem mal und abent trunck uffgangen  453 gl 31 ß

     

Signatur im Staatsarchiv: AKT A1 F1 SCH 252

Anmerkungen:

  • Diese Rechnung auf S. 85-87 von: Stefan Jäggi, Ein «heilig unnd götlich christlich werck». Die Festlichkeiten in Luzern zur Erneuerung des Bundesschwurs zwischen den Katholischen Orten der Eidgenossenschaft und dem Wallis 1578, in: Blätter aus der Walliser Geschichte 47 (2015), S. 1-87.
  • 169½ maß: 293 Liter.
  • 654 maß: 1'131 Liter.
  • simel ring: Aus Semmelteig bestehende Ringe. Idiotikon 7, Spp. 953-955.